Skrivsand - kommunikation & PR

Close Icon
   
Contact Info     Ring 0768-08 89 25

Bokbyrån ger barn och unga nyckel till kunskap och makt

Varningsklockor ringer om att inte barn och unga läser. Flera satsningar görs både från Kulturrådet, på bibliotek runtom i landet och genom engagerade föräldrar, mor- och farföräldrar, lärare m fl. Men det finns fler eldsjälar! Några av dem startade nyligen ”Bokbyrån” – och de kontaktade Skrivsand då de ville ha en logotype för profilering i de tre sociala medier de är aktiva i.

De har en Facebook-grupp och konton på både Instagram och Twitter. De saknade ett forum för tips om bra barn- och ungdomsböcker och sökte runt men fann inget. Såklart var de inte rådlösa, de skapade därför ”Bokbyrån” som utgörs av pedagoger, bibliotekarier, författare, bloggare, föräldrar eller andra litteraturintresserade. Deras fokus ligger på att inspirera, inte kritisera.

Hur gick tankarna kring deras profil?

Jo, ordet bokbyrån förde mig såklart till en byrå med lådor och lådor kan se ut som en trave böcker. Någon form av lådhandtag, njae, det fick inte bli för detaljrikt heller då ikoner och omslagsbilder på sociala medier inte är några storformat direkt.

En byrå, ja, den går ju att låsa, ett nyckelhål är bättre en flera handtag. Och böcker är en självklar nyckel till kunskap. Kunskap är makt. Barn som kan läsa och sätta saker i samband blir kloka och får makt, makten över sina liv. Ett nyckelhål, hur får man det att smälta in i logon? Jo, byta ut en bokstav – Å:et fick ersättas med ett nyckelhål.

Färgerna på de liggande böckerna ville jag ha i en kombination som kan kännas ungdomlig, kvalitativ och klassisk, samtidigt fräsch, men inte barnslig – och helst könsneutral. Valet föll på en kombination av lila, blågrön och orange. För att göra en kvadratisk variant på den långsmala bokbyrån att användas i ikoner för Instagram och Twitter valde jag ut själva kärnan med de tre färgerna och bara ordet Bokbyrån.

 

bokbyrån2

Jag vill säga stort tack till Bokbyrån för förtroendet att skapa er profil och önska er – Marie Rydell, Jessica Hanna Eklund, Lisa Walther, Jennie Elmén och Linda Palm – lycka till i arbetet med att inspirera. Hoppas att logotypen inspirerar bokälskare att lägga ut bra tips i medierna, och hoppas att barn och unga hittar till sidan och fångar boktips att inspireras av i jakten på makten.

 

Om du vill följa och vara med i Bokbyrån!

TwitterSkärmklipp 2016-07-03 19.11.52

InstagramSkärmklipp 2016-07-03 19.15.47

FACEBOOK-gruppenSkärmklipp 2016-07-03 19.17.54